Johan Sinke

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Romanschrijver, fotograaf en Jazzmuzikant Johan Sinke werd geboren in Middelburg op 21-1-1940. Na de middelbare school, waar hij al opviel door de oprichting van een shoolkrant en het schrijven van komische toneelstukjes voor de schoolavonden en zelf ook rollen op zich nam (bijv als Charlie Chaplin, of drummer. Zie foto's), was hij eerst werkzaam als verslaggever bij o.a. het 'Zeeuws Dagblad' en 'De Stem'. Na zijn diensttijd, die hij doorbracht in het trompettercorps van de artillerie deed hij kantoorwerk, maar zijn passie voor fotografie zorgde er voor dat hij diverse foto-opleidingen ging volgen en uiteindelijk veelzijdig beroepsfotograaf zou worden. Tussen zijn normale werkzaamheden door werd hij veel gevraagd door de gevestigde Zeeuwse fotohandel voor het maken van  bruidsreportages etc. Maar het bekends zou hij worden met zijn fantastische foto-collages. Diverse malen exposeerde hij daar al mee. Bovendien was hij jarenlang gemeentefotograaf van Middelburg.
Ondertussen was hij zich op trompet, saxofoon en gitaar gaan toeleggen en speelde in diverse Jazzensembles waaronder de 'Lazy River Jazzband', de 'Tophats' en 'De Keesjes'. Ook richtte hij al in 1958 de eerste Jazzclub in Zeeland op: 'De Middelburgse Jazzsociety'.
In 1969 kwam daar  nog de 'Middelburgse foto- en diaclub' bij waar hij jarenlang secretaris van was en diverse cursussen gaf met het gevolg dat vele leden van de club zelf ook voor het vak van fotograaf kozen.
Niet voor niets wordt Sinke dan ook vaak in de pers: de 'Nestor van fotografie en Jazz in Zeeland' genoemd.
Na zijn vervroegde pensionnering werd hij gevraagd voor 'Radio Coolfm' waar hij tien jaar lang een programma had met de titel: 'Dolend in de tijd' en 'JazZeeland', een programma over Jazzbeoefening en beleving in de provincie Zeeland. Van een aantal verhalen die hij voor de radio schreef werd een aantal, tezamen met gedichten en foto-collages van zijn hand, in boekvorm uitgegeven onder de titel: 'Dolend in de tijd'. Eenmaal de smaak van schrijven te pakken schreef deze rasverteller vervolgens de romans:
'Apen met hoeden op', 'Dansen met de bruid',
'Een taart in het prikkeldraad' en 'De Gekwetste clown'. Dit laatste boek is op 12 augsutus j.l. in de nieuwe galerie: 'Sjakies galerie' onder grote belangstelling gepresenteerd.
Alle boeken zijn in de boekhandel verkrijgbaar.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu